Kontaktinformation
Anne-Li Mell, annelimell@gmail.com
Therese Wolmer, vattenshowen@decors.se
Donation?
Vill du donera något till Vattenshowen?
Alla donationer är varmt välkomna vare sig det är från privatperson eller företag.
Alla som donerar blir omnämda i katalog
och här på sidan.
Är du remaker/repainter (modell/utrustning etc) eller företag så erbjuds du även en annonsplats i katalogen (utrymme varierar men
minst A6 format).
Se frågan "Vad gäller när man donerar?" för ytterligare information.
Kontakta Therese
(info ovan).
FAQ
Detta är typiska frågor eller sådant som vi vill informera om vad som gäller på Vattenshowens Öppna Showdel plus underliggande mindre shower i fråga om typ av material, vad saker räknas som, etc..
Anmälan & Donationer mm
Vad är Personanmälan?
Visa/Dölj SvarPersonanmälan är anmälan för dig som person och talar om att du vill vara med på liven. Var du med från 2020 och framåt är din plats normalt garanterad (gäller för 2023, för andra år verifiera med inbjudan). Var du inte med året innan kommer du att att meddelas senare om du får plats. Anmälan är dock bindande (du får tillbaka anmälningsavgift endast med läkarintyg). Se inbjudan för detaljer. OBS! Personanmälan via mail godkänns INTE! Du kommer att bli vidarebefodrad till rätt ställe (person eller modellanmälan, <- om du har garanterad plats kommer du få länken till ditt dokument).
Vad är Modellanmälan och hur får jag åtkomst till mitt dokument?
Visa/Dölj SvarEfter anmälningstidens slut och du fått en garanterad plats så kommer du få en länk till ett personligt dokument (Googlesheets) -anmälningsfilen, och kan anmäla dina modeller. Notera att den email-address du angivit i personanmälan är den email-address du måste ange för att komma åt google-dokumentet.
Varje show har sin flik och har ibland redan förinfylld information för att förenkla för dig. Vänligen ändra INTE typsnitt eller storlek. Lägg heller INTE till extra information än den som efterfrågas. Mer information finns att läsa i Googlesheets filen. Du skall ej spara filen och maila den till oss - vi har åtkomst till filen och kan läsa den direkt. OBS! Modellanmälan via mail godkänns INTE! Du kommer att bli vidarebefodrad till rätt ställe.
Efter det att du angivit att du är klar med anmälan så kommer åtkomsträttigheten ändras så att du ej längre kan editera, bara granska uppgifterna. Ser du något som ändå behöver ändras, maila Therese rörande detta.
Vad gäller när man donerar?
Visa/Dölj SvarNormalt mottages allt tacksamt! Det behöver inte vara direkt modellhästrelaterat.
Vi kan tyvärr inte ta emot donationer som medför alltför komplicerade omröstningsförfaranden. "Pris till bästa häst med strumpa på vänster bak" skulle innebära (om nu inte BIS eller BIS reserv har en strumpa på vänster bak) ett enormt arbete att gå igenom klass för klass och championat för championat och ta fram de bästa kandidaterna och turnera fram och tillbaka. Vi föredrar därför att donationer går till t.ex. bästa i ras eller bästa hingst/sto i ras eller bästa novisägda i ras och dylikt. Tänk gärna på att föl i öppna utställningen går separat från de vuxna - ange om priset skall omfatta dem eller inte.
Pris som går till "Bästa i ras XXXX" kommer vi att utgå från att det är i Öppna utställningen om inget annat anges. Om en modell av rasen inte är med i öppna utställningen kommer den inte att tas med för detta pris. Det går dock att dela ut ytterligare pris för t.ex. Bästa Arab i OF Extravaganza. Vi tar alltså inte emot pris som sträcker sig över flera utställningar.
Även om du tar med dig donationen till utställningen själv är det bra om du meddelar att du tänker göra det - om inte annat så att vi officiellt kan tacka dig i showkatalogen!
Vi anordnar ofta gemensamma donationsinköp, ofta från Modellpferdeversand och InterSilvi. Kontrollera årets shows inbjudan för detaljer rörande detta.
Om du vill donera till något specifikt ange detta mycket tydligt. Detta kan bara garanteras för aktuellt showår. Om donationen ej kunde delas ut kan vi inte helt garantera att vi har koll på exakt vart det var tänkt att den skulle till året innan, varför sådana priser riskeras att gå som allmänna priser under kommande år. Vi har en jättelåda med saker som går från år till år och tyvärr är vi bara människor och kan inte ha koll på allt.
Om din donation ej kunnat delas ut, ange tydligt om du vill ha den tillbaka efter utställningen (du betalar då ev. porto), annars behålles donationen för nästa års utställning. Om donationen är för stor eller bedöms som för ömtålig kan vi välja att skicka tillbaka den (vi står då för ev. porto).
Se även information i spalten till höger om FAQ-frågorna om gratis annonsutrymme till donerande.
Vem räknas som novis?
Visa/Dölj SvarVattenshowen följer för närvarande Svenska Modellhästföreningens novisregler: man är alltid novis tills man fyller 21 år, men minst 3 år. Detta gäller "aktiva år i hobbyn" - ej som deltagande i Vattenshowen. Därefter räknas man som "Veteran". Novis i SMHF räknas alltid som novis, men deltagare behöver ej vara medlem i SMHF för att räknas som novis.
Vi använder ej "återvändande novis", men om någon varit borta i många, många år och inte alls känner sig på samma stadie som övriga, så hör av dig.
Notera att detta är till för att ge våra mindre erfarna deltagare möjlighet att vinna mot deltagare på samma nivå som de själva. Därför uppmuntrar vi deltagare som även om de tekniskt sett klassar som novis, men som vet med sig att de har lång erfarenhet eller som ligger på nivå av proffs på workmanship, att de inte anmäler som novis - de får dock mycket gärna de monitära fördelarna (billigare utställningar och dylikt, se inbjudan för specifikt år vad som gäller), kontakta arrangörera om detta. Man får alltid ge sig en "högre" grad, men inte lägre.
Vad är en "novishäst" och vad gäller för dessa?
Visa/Dölj SvarI flertalet klasser delas priser ut till "bästa novishäst". Alla hästar som ägs av novis räknas dock inte, utan för att en modell skall räknas som en "novishäst" och kunna visas som sådan skall den vara:
Klasser och shower öppna endast för "egenomgjorda av novis" är dock något annat, dessa är öppna även för t.ex. resins, så länge de är omgjorda av deras ägare, som dock måste vara novis.
Delas novispriser ut om bara en novis deltar?
Visa/Dölj SvarOm bara en novis deltar i &oring;ppna utställningen utgår novispriserna på championat-nivå. Priserna på klassnivå samt BIS-nivå delas ändå ut och novisen får alla andra fördelar som noviser normalt får på Vattenshowen.
Förkortningar för omgörning - vilken ska man använda?
Visa/Dölj SvarI anmälan till Vattenshowen anges en av dessa alternativ per modell för att ange dess status av omgörning:
Detta används primärt för uppdelning i klasser samt för att under klassbedömningen ge domarna en hint om vilken modell som är vilken. Vill du anmäla en häst som du känner inte faller under någon av dessa alternativ, hör av dig.
Hur fungerar Förstagångsutställarpriserna?
Visa/Dölj Svar2021 testades att ge speciellt förmånliga pris till "förstagångsutställare". Detta gäller första året en person deltar i Vattenshowen som helhet, inte per show. Så om en person deltog i t.ex. i bara Workmanship sitt första år, så är den inte "förstagångsutställare" året därpå om den då deltar i t.ex. AA-utställningen (och ej heller i Workmanship).
Hur fungerar proxyshowande?
Visa/Dölj SvarVi behöver människor på plats. Om vi inte har folk på plats så funkar inte utställningen. Därför vill vi helst inte ha proxyshowning.
Proxyshowning får endast ske i undantagsfall, efter överenskommelse med arrangörerna och endast med starkt begränsat antal modeller. Arrangörerna kommer bara att säga ja till proxyshowning om de bedömmer att showen kommer att kunna flyta på bra även med proxyshowade modeller. Arrangörerna kommer inte att kunna ge slutgiltigt besked rörande proxyshowning förrän efter sista datum för personanmälan.
Att använda proxyshoware är standardförfarande i de flesta länder, men i Sverige har standard tidigare varit att man skickar "till showen" och showarrangören sett till att hästarna blir utställda. Proxyshowande infördes på Vattenshowen 2016.
Vi har tyvärr ännu inte en fullt utarbetad nomenklatur för proxyshowning på svenska. Termen "proxyshowande" (efter engelska "by proxy") innebär en person som representerar en annan person vid utställningen och showar dennes modeller. Modellerna showar dock under ägarens namn och ägaren anmäler separat till utställningen. Vi använder benämningen "proxyshoware" för personen som är på plats och "proxyshowas" alt. "deltar via proxyshowning" om personen som äger de "proxyshowade" modellerna.
Proxyshowaren har ansvaret för de modeller denna showar åt dess ägare, både vad det gäller själva showandet SAMT upp- och nerpackning! Men det är också denna person som ser till att alla modeller är rätt angivna i katalogen samt att eventuell extra information som rör modellerna (tex särskild information om OF-utgåva etc) läggs fram.
Om du skickar dina hästar till en proxyshoware är det bra att tänka på att skicka med en sån tydlig förteckning över de modeller du skickar med som möjligt. Tänk också på att Vattenshowen har ett dignande prisbord - och att alla får med sig i alla fall något extra hem. Packa luftigt och ge gott om utrymme att lägga ner vinster med mera. Du kommer själv överens med din proxyshoware om du skickar hästarna till denne eller direkt till utställningen (se inbjudan för detaljer).
Vi rekommenderar starkt att proxyshoware ej tackar ja till mer än en person, för det är mycket arbete, särskilt med att packa ner och man kan ej förvänta sig hjälp. Särskilt ej vid nerpackning!
Får man ställa ut hur många som helst av Vattenshow SRs gratis och utöver max?
Visa/Dölj SvarMax 1 av varje, d.v.s. max 1 Pontus, 1 Canyon's Regal Thames, 1 Yamm, 1 Rana och 1 Davy Jones. Vill man ställa ut 2 Pontus är bara en av dem gratis och utöver max, den andra måste räknas och betalas för. Detta gäller i alla shower där en av våra SRs kan passa in, förutom utmaningsshowerna (RSP, Årets Porträtt, Årets Fantasy), där samma regel gäller även för våra SRs som för de övriga.
UPP
Bedömning
Hur fungerar bedömningen?
Visa/Dölj Svar
Öppna utställningen kommer att dömas med en domare per klass (vid behov används inhoppare). Det är fyra bedömningspunkter: Rastyp, Exteriör samt Skick/Workmanship/Collectability bedöms med 5-gradig skala och Utstrålning med 3-gradig skala. Här finns mer detaljerad information om bedömningen i Öppna utställningen, se även OF-bedömning nedan.
Röstning. Vanligen vid championatbedömningar där flera domare dömt klasser i championatet röstas mellan exempelvis klassvinnare för att ta fram champion. Vanligen används ett-två-tre-peka metoden.
Ranking. Vissa shower och även Öppna Utställningens Best In Show-bedömning döms med ranking, där alla som får rangordnar hästarna och resultatet räknas samman till gemensam bedömning.
Resonering. Vissa shower döms med ranking. Där går två personer tillsammans igenom en klass och rangordnar hästarna genom att diskutera sig fram till en placeringsordning. Championat och BIS bedöms vanligen via Röstning.
Sakkunnig domare. En domare per klass rankar klassen och ger omdömen om respektive häst. Används till Workmanship och är ett alternativ till ett par andra shower om detta behövs för att underlätta showhanteringen.
OF-bedömning. På Vattenshowen poängterar vi skicket som en viktig del av bedömningen, speciellt på OF Extravaganzan och på Öppna utställningen. Riktlinjer för detta kan läsas om här.
Alla deltagare måste delta i bedömning under showen om så behövs. Nekan att delta utan särskild speciell anledning kan ge grund för att deltagaren kan nekas deltagande kommande år. Vanligen utför veteranerna större delen av bedömningen, men vi har som mål att alla skall få prova på de olika typerna av bedömning (med allt stöd vi kan ge).
Lappar med rasinformation finns på plats.
Domare skall ej äga eller ha gjort om en häst. Det är också olämpligt att domare dömer häst de just sålt/tänker köpa eller häst som ägs av nära släkting. Undantag från detta görs för Best In Show på öppna utställningen.
Hur delas championat/klasser?
Visa/Dölj SvarIndelningarna är flytande efter vad som känns rimligt och vad som kan fungera baserat på vad som anmäls, så nedanstående är bara utgångspunkter! Ett championat bör ha minst 3 klasser (undantag för t.ex. Fölchampionat och Övriga Hästdjur). En klass delas oftast när den har över 6 deltagare, men ska minst ha 3, så att två kan kvala (endast i undantagsfall har vi mindre klasser och bara om vi inte ser något annat bra val).
Öppna utställningen: Årets Ras(er) får ett eget championat. Föl har också ett eget championat. Därefter delas hästarna upp i typer: Kallblod, Ponnys, Rid- och Vagnshästar, Sporthästar, Stockhorses & Mustanger, samt Övriga Hästdjur. En ras där så många anmäls att de får fler än 2 klasser kan få ett eget championat (traditionellt brukar detta vara Araberna). En typ vars championat har fler än omkring 8 klasser kan i sin tur delas upp och då delas de vanligen efter geografiska områdan, t.ex. brukar Kallbloden delas in i Brittiska och Övriga; och Rid-och Vagnshästarna i Europeiska och Övriga. Inom ett championat delas klasserna primärt i raser: så fort en ras har 3 deltagare får den en egen klass. Behöver en rasklass delas görs detta primärt efter kön (om så är möjligt), sekundärt efter storlek eller material beroende på vad som anmälts. Hästar av raser med färre deltagare läggs samman i en klass som oftast delas efter geografiskt område eller kön. Fölchampionatet delas oftast först i raser, därefter i kön. Korsningar går i närmsta typ-championatet.
AA och Eberl: Championat delas i resin, plast och porslin, därefter delas klasserna oftast i kön, alternativt storlek. Om så är möjligt ges Vattenshowens SRs egen klass. Föl ges gärna egen klass.
Models Fantastic: Championat delas i pegasi, enhörningar och övriga, därefter delas klasserna oftast i OF vs CM alternativt kön. Föl ges gärna egen klass.
Horses of A Different Color: Championat delas i Suncatcher, Scen och Övriga, därefter delas klasserna oftast i OF vs CM alternativt kön. Föl ges gärna egen klass.
OF Extravaganza: I Hårdplast delas championat oftast in i efter storlek, vanligen Traditional, CL & LB, Stablemates & Mindre, medan Bendables oftast delas in efter tillverkare, som t.ex. Collecta, Schleich och Övriga. Klasser delas oftast i kön, ibland ras. Föl ges gärna egen klass.
Medallion Show: Delas in i Huvud, Halvkropp, Helkropp och Byster.
Vattenpasset: Delas in i Hingstar och Ston.
Får en modell delta i flera klasser eller i flera utställningar
Visa/Dölj SvarModeller anmäls till shower, ej till klasser. Inom en show finns vanligen bara en klass som modellen "kan" vara med i, förutom i vissa undantagsfall som t.ex. färgavdelningen i Workmanship.
En modell kan vanligen (men ej alltid) anmälas till flera shower. Information om detta finns med i inbjudan, men t.ex. till Vattenshowen 2016 fick en modell som var med i Performance, Workmanshipshower och Egenomgjorda Novis ej anmälas till andra utställningar. Ägarna fick då välja per modell vilken show den skulle delta i. Detta för att dessa shower står uppe under längre tid och det blir mycket jobbigt att arrangera klasserna om modeller anmälda dit även skulle vara med i andra klasser "samtidigt". 2020 testades att Animal Artistry porslinshästar ej fick anmälas i både Breakables och Animal Artistry, då överväldigande majoriteten av dessa annars deltog i båda showerna som fick i det närmaste identiska resultat, vilket kändes onödigt.
Hur fungerar en färgshow?
Visa/Dölj SvarPå färgshow bedöms enbart färgen, inget om anatomi eller rastypiskhet.
En eller flera färger anges som giltiga för det året. Modellerna som visas får då ENDAST ha den eller dessa färger. Färgen måste synas, den får ej bäras passivt. Mindre färgskiftningar som smutty/sooty och pangare går bra, men modellerna får inte ha ytterligare gener som påverkar utseendet, exempelvis om färgen är brun får hästen inte vara brun tobiano eller brunskimmel. Är du osäker? Fråga!
Tidigare år:
Fux: 2007, 2016
Brun: 2008, 2017
Skimmel: 2009, 2018
Creme: 2010, 2019
Dun/Roan: 2011, 2020
Leopard: 2012
Pinto: 2013
Svart/Silver Dapple/Champagne/Pearl/Mushroom/Light Black: 2014
Pintaloosa/Dunskin/Brindle/Kombo crazy: 2015
Hur fungerar Workmanship?
Visa/Dölj SvarWorkmanship - "utförande, arbete, yrkesskicklighet" - är när modellen bedöms för det arbete som är utfört med att göra om den - målning, omskulptering och hårning. Även om ras anges vid anmälan så läggs det i workmanship ingen större vikt vid rastyp och dylikt. Domaren kommer att ge omdömme om respektive häst.
För den division av Workmanship som är öppen endast för en viss färg, "Färgshowen", bedöms enbart färgen och målningen av den färgen, ej övrig ev. omgörning.
2020, 2021 och 2022 testades uppdelning av deltagande ägare (se fråga "Hur fungerar Workmanshipindelningen Nybörjare, Amatör och Proffs?") samt att endast egenomgjorda modeller får ställas ut. 2023 testades att respektive ägares hästar bara möter andra hästar av samma ägare. Detta fick blandat mottagande, så 2024 testas en kombination av detta med att respektive ägares hästar först får individuell bedömning och rankas enbart mot varandra, varefter de bästa i ett par kategorier går vidare att möta andra ägares hästar (ägare kunde dock välja att ej delta i det sista steget).
Hur fungerar Workmanshipindelningen Nybörjare, Amatör och Proffs?
Visa/Dölj Svar Notera: texten rör indelning som ej används längre, då vi testar en annan variant just nu. Frågan får ändå ligga kvar för att vi kanske återgår till detta system senare om inte nya varianten faller väl ut. För att låta deltagarnas omgjorda modeller mötas på lite jämnare villkor delar vi primärt in deltagarna, inte modellerna. En deltagare får själv ange sig själv som:
Alla är vi nybörjare i början! Men har man kommit så långt att ens häst t.ex. vunnit championat på fotoshow eller klass (med lite hårdare konkurrens) på liveshow är man mer glad amatör. Har man gått ännu längre, att man vunnit kanske BIS på fotoshow eller championat (med lite hårdare konkurren) på liveshow eller man kanske tar/tagit emot beställningar, då är man mer proffs.
Vi litar på folk. Den här indelningen är mest för att ingen ska behöva känna sig utslagen från början, bara för att en annan deltagare är så “oändligt mycket bättre” - då är det ju inte så kul, helt enkelt.
Obs - man får absolut ge sig själv högre ranking om man vill - anser man att man nog inte riktigt är nybörjare även om man kanske helt enkelt inte ställt ut så mycket att ens hästar vunnit så kan man ändå ange sig själv som Amatör - eller till och med Proffs! Men ge inte dig själv “lägre ranking”.
Du får gärna resonera med showarrangörerna om hur du känner om din “nivå”. Bara för att “min syster gav mig för femton år sedan en råttunge när jag spraymålade hennes My Little Pony helsvart och det är den enda häst jag någonsin målat förrän igår” så behöver man inte räkna sig som proffs om vi säger så …
Om tillräckligt med modeller anmäls i en division så kommer de härnäst att delas upp i Plastic (Simple, Medium, Drastic) samt. Other (Simple, Medium, Drastic).
Detta system testades först 2020 och bedömdes ha fallit väl ut.
Hur fungerar en utmaning/challenge?
Visa/Dölj SvarVattenshowen erbjuder ett antal olika utmaningar, olika från år till år, t.ex.:
- Skriftlig - deltagaren får en text skickad till sig som beskriver en (riktig) hästfärg och skall måla häst baserad på denna text
- Porträtt - modell skall målas att likna en specifik häst (2021: Björsells Briar, 2022: Hidalgo). Utmaningen gäller endast målning - modellen i sig kan vara av annan ras eller kön än riktiga hästen. Den kan målas på vuxen häst eller föl.
- Fantasy - modell skall målas enligt en specifik instruktion (2022: scenario (vanligen målas ett motiv på ett fält på hästens sida), 2023: landskapbaserat (efter landskapsdjur, landskapsfågel, landskapsfisk, etceteras)).
Vissa av utmaningarna går vidare och blir permanenta shower (t.ex. OSC och Medallion).
Till skillnad från "Ready! Set! Paint!" får bidragen till utmaningarna/challenge-utställningarna målas i förväg.
Vad är Vattenpasset?
Visa/Dölj SvarVattenpasset är en Mästarnas Mästare-tävling. Det är gratis att vara med, men showen är endast öppen för hästar som har giltiga Vattenpass. Det finns tre typer av Vattenpass:
Dessa kort har utdelats med början 2015 (BIS-vinnare har dock fått retroaktivt kort sedan showens start). Vattenpasset hölls första gången 2016.
Notera: hästar som gjorts synligen har gjorts om sedan de kvalificerade får ej längre delta i Vattenpasset. Restaurering som inte märks går bra.
Hur fungerar Ready Set Paint?
Visa/Dölj SvarTraditionsenligt så avbryts showen på Lördagen runt middagstid (ca 18:00). Efter en gemensam måltid som lagas av Mamma Mell ägnas resten av kvällen åt pyssel och gemenskap. Under pysselkvällen kan deltagarna måla en modell. De modeller som målas under kvällen kan sedan ställas ut i Ready, Set, Paint-utställningen, som alltid hålls på Söndagen. Modellen får vara preppad och preppningen kan göras i en grundfärg, t.ex. helsvart, helgrått, helvitt eller helbrunt, men målningen får ej vara påbörjad.
Hur bedöms expertbedömningsshowerna (Animal Artistry och Eberl)?
Visa/Dölj SvarAnne-Li är expert på AA-modeller (som kvalificiering kan anges att hon agerat expert även på Animal Artistry utställning i England) och Therese är mycket förtjust i Eberl-modeller och kunnig om dessa. Vi har tidigare haft specialshower för AA modeller och Eberl modeller på grund av detta.
2023 bedömde vi att vi tidsmässigt inte hade möjlighet att hålla hela specialshower för dessa längre och ändå ha tid för alla andra utställningar. Därför bakade vi in dessa shower i öppna utställningen. Extra AA och Eberl-modeller fick då anmälas till öppna utställningen. Parallellt med denna dömde Anne-Li och Therese de anmälda i respektive grupp och tog fram BIS och BIS reserv. Deras egna hästar deltog ej i utställningen (ett litet cavaet var att om Anne-Li eller Therese ägt AA resp. Eberl som blivit BIS eller BIS reserv i öppna skulle dessa även vunnit i AA resp Eberl-utställningen, men så blev ej fallet).
Showen 2023 gick bra, men kändes inte helt ultimat. 2024 åtgick vi till att ha separat anmälning till AA resp. Eberl. Showerna döms dock parallellt med övriga showerna. När showerna är dömda presenteras resultatet i alla klasserna.
UPP
Shower och Klasser
I vilka shower får Fantasy/Sci-Fi/Decorators ställas ut?
Visa/Dölj SvarAlla utom öppna, förutsatt att de i övrigt uppfyller kravet för respektive utställning.
Kan en specialshow ställas in om Liveshowen i övrigt hålls?
Visa/Dölj SvarJa, om ingen anmäler till showen. Och om bara 1 person anmäler till en specialshow tillfrågas denna person om den vill att showen hålls ändå: isåfall hålls showen, men utan priser. Personen kan få anmälningsavgiften till den showen tillbakabetalad.
Ska jag ta med rasbeskrivning/hur fungerar raslapparna?
Visa/Dölj SvarDu ska INTE ta med rasbeskrivning. Om någon lägger fram en rasbeskrivning kommer den att tas bort från bordet innan bedömningen börjar. Detta för att samtliga ägare får, i god tid innan utställningen, tillgång till de officiella rasbeskrivningslapparna som är vad som gäller på utställningen. Samtliga ägare har god tid på sig att gå igenom dessa och att kommunicera med arrangörerna om felaktigheter eller brister hittas. Alla ändringar måste dock backas upp med säkra källor så som rasregisters hemsidor. Någon vecka innan utställningen (se inbjudan för detaljer) stängs denna möjlighet, efter det är det endast raslapparna som gäller och eventuella felaktigheter kan rättas först till nästa utställning.
På öppna utställningen finns i klasskuvären rasbeskrivningslappar på samtliga raser i klassen. För de övriga utställningarna (undantag utställningar för Fantasy, Decorators och övriga djur) finns rasbeskrivningslappar också tillgängliga. Lapparna innehåller kortfattad rasinformation inriktad på bedömning. Bild eller bilder finns med samt hänvisning till källor.
Hur anges ras? (raser och rasspecifikationer)
Visa/Dölj SvarAlla modeller måste ha ras specificerad. För korsningar skall anges vilka raser som ingår i korsningen. För raser som har olika typer skall typ anges, även om ibland en viss typ anses som "standard" och en modell automatiskt ges den typen om inget annat specificeras. Vid anmälan får deltagarna tillgång till lista över de raser som vi vill ha angivet specifik undertyp för vid. När modell anmäls av ras som tidigare ej showats på utställningen undersöker arrangörerna rasen så gott de kan och tar fram raspapper för den: eventuellt kan undertyp då komma att efterfrågas efter anmälan.
Vilka färger är tillåtna?
Visa/Dölj SvarVattenshowen följer SMHFs färgregler:
För varje ras finns på plats vid utställningen en faktasida, där tillåtna och förekommande färger listas (även historisk förekommande, tillåtna färger). Arrangörerna gör sitt bästa för att denna faktasida skall vara så komplett och korrekt som möjligt. Denna faktasida är också vad som gäller på showen, utan undantag. Dock är arrangörerna bara människor och ingen vet allt: därför kommer samtliga utställare att, innan utställningen, ges tillgång till dessa faktasidor och få möjlighet att innan utställningen säkerställa att allt stämmer. Utställarna kommer att ges tid på sig att då inkomma med rättelser - dock endast rättelser baserat på material som arrangörerna lätt kan kontrollera och från säkra, sakkunniga källor (mer information om hur det går till skickas till utställarna). Arrangörerna kommer sedan att uppdatera faktabladen i tid till utställningen och dessa kommer att vara så korrekta de behöver för utställningen. Om någon utställare ändå sedan skulle komma till utställningen med en häst vars färg inte överenstämmer med den lista som finns på faktabladet så är det faktabladet som gäller, eventuellt referensmaterial skulle ha skickats in innan utställningen i god tid och kommer att bortses ifrån.
I vilka klasser kan byster showas?
Visa/Dölj SvarHistoriskt har vi en gång haft byster som en special show och vi har även haft en speciell bystklass för Animal Artistry, men med början 2024 kan byster bara showas i Medallion showen, där Byster är en speciell division.
Vad får visas i Fantasy?
Visa/Dölj SvarModeller av typen fantasy, science fiction och skräck. Exempelvis enhörningar, pegaser, fjärilshästar, bathorses, robothästar, frankensteinhästar, zombie hästar och dylikt.
Därtill hybrider till dessa - Hippogryfer, hippocampus, centaurer, etc.. Om modellen har i alla fall en del tydlig häst (eller hästdjur!) så får den showas i Fantasy.
Även gravt orealistiska hästar i realistiska färger, tänk Grottmålningshästar, Comic hästar, Tang dynasti-hästar och My Little Pony får visas här, fråga om du känner dig osäker.
Decorators kan räknas in under Fantasy-flaggan, men deltar inte i Model Fantastic då de har sin egen Horses Of A Different Color-show.
Får plast (OF och CM) ställas ut i Eberl och Animal Artistry?
Visa/Dölj SvarJa, alla modeller skulpterade av Eberl resp. Chaney får ställas ut, oavsett material. Modellerna får även ha gjorts om.
Får TR/OOAKS och FCs delta på OF Extravaganzan?
Visa/Dölj SvarJa, Test Runs, One of a Kinds och Factory Customs är också välkomna!
UPP
Material
Vad räknas till plast?
Visa/Dölj SvarTill "plast" räknas både "hårdplast" (t.ex. de flesta modellerna från Breyer och Peter Stones) och "mjukplast" (också kallat "bendables", se frågan nedan för definition), däremot ej resin (ibland kallat "härdplast" eller "epoxiplast", se nedan för definition). Observera att vissa tilverkare, t.ex. Copperfox har tillverkat modeller i såväl plast som resin.
Modeller som har 3D-printats i plastmaterial är också gjorda av plast, men är i regel varken fabrikstillverkade eller fabriksmålade och får därför ej ställas ut i OF Extravaganzan.
Vad är en resin?
Visa/Dölj SvarEn resin är ett unikt verk som ges ut i en utgåva uppgjuten eller 3D-printad i "resin" (på svenska härdplast eller epoxiplast). Utgåvan är ofta begränsad till ett visst antal, men kan även vara "öppen" för försäljning under en period eller t.o.m. helt "öppen". Den kan vara färdigställd (oftast målad, men kan även vara ytterligare omgjord) av den som skulpterat ursprungsverket, men kan också färdigställas av någon annan.
Vad är en Bendable (mjukplast)?
Visa/Dölj SvarEn "Bendable" är en modell gjord av "mjuk plast", ofta har de lite mer "böjbara" ben. Du hittar oftast denna typ av modell i våra svenska leksaksaffärer. På Vattenshowen räknas t.ex.. följande märken som "Bendable": CollectA, Schleich, Mojo, Safari, Papo, RubberNeds samt Breyers Micromini. Det finns givetvis många fler! Har du ett annat märke än de tidigare angivna under denna fråga, och undrar om den är en bendable? Hör av dig!
Även om enligt uppgift begränsat antal Peter Stone Chips utgivits i mer böjbar plast väljer vi att ej låta några Peter Stone modeller deltaga som bendables, då det varit svårt att verifiera att specifika exemplar varit av denna specialutgåva. Breyer har även gett ut en serie hästar med böjlig man, svans och öron - dessa räknar vi inte heller till bendables.
Vad är en Breakable?
Visa/Dölj SvarEn "Breakable" är en modell gjord av porslin (keramik, finporslin, benporslin, etc.). Exempel på porslinsmärken är Beswick, Hagen-Renaker och Goebel, samt de Animal Artistry-hästar som tillverkas av porslin ("AAE" och "AAA"). Det finns givetvis många fler! Har du ett annat märke än de tidigare angivna under denna fråga, och undrar om den är en breakable? Hör av dig!
Vad är pewter/tenn?
Visa/Dölj SvarEn modell av pewter/tenn är helt enkelt en modell som gjutits upp i tenn. Det finns både fabriksgjorda sådana och hobbytillverkade. Under Vattenshowen räknas dessa vanligen samman med resin och breakable snarare än plast.
Vad är en orginalskulptur (OSC)?
Visa/Dölj SvarEn orginalskulptur (Original Sculpture, "OSC") är en modell som skulpterats från grunden. Den är inte en uppgjuten kopia eller en customiserad modell. Inte ens om man skulpterar om en modell så att ingen kan gissa vilken skulptur som man skulpterat om så är det en orginalskulptur. Skulpturen kan vara gjord i vilket material som helst. Kopior kan gjutas från en orginalskulptur - efter detta är orginalet fortfarande en orginalskulptur, men kopiorna är det alltså inte.
En 3D-skulpterad modell (modell skulpterad i ett datorprogram) är ett specialfall. Skulptören får ställa ut 1 kopia i OSC-showen, detta bör vara den först printade - övriga kopior får ej anges som OSC. Skulle ett annat år en annan kopia anmälas som "orginalet" så skulle vi uppleva detta som märkligt, men vi skulle inte gräva mer i det hela eller ens fråga om det - det kan t.ex. vara så att skulptören "skulpterat vidare" eller dylikt. På OSC-showen anges vilka OSCs som är 3D-skulpterade.
Om en modell skulpterats på traditionellt sett och scannats in för att sedan printas via 3D-printning får ingen av kopiorna anges som orginal, om inte modellen förändras så mycket i datorprogrammet att skillnaden är uppenbar.
UPP
Skick & Indelning
Vad är Orginal Finish (OF)?
Visa/Dölj SvarEn modell i orginalskick så som den kom ifrån tillverkaren. Mindre restaurering är ok men domare är fria att dra ner på "reparationer" som är mindre väl utförda. Modellen räknas EJ längre som OF om något av detta är gjort:
Nytt för 2023: Fabriksmålade modeller av plast eller resin räknas alltid som OF, även om de finns i mindre upplagor. Tidigare räknades enbart masstillverkade (över 250 exemplar) resins som OF. Notera att t.ex. resins från Animal Artistry som är målade av Animal Artistry kan benämnas som OF, men de räknas tekniskt sett ej som "OF resins" då vi ej räknar AA som en fabrik.
Vad är en custom modell? Simple vs. Medium vs. Drastic
Visa/Dölj SvarEn custom är en "one-of-a-kind" modell, oftast en plastmodell (men ibland även andra material) som har ändrats i varierande grad från ursprungsmodellen.
Vid Vattenshowens utställning Workmanship finns tre graderingar:
- Simple - modellen är endast ommålad (sömmar kan ha filats bort, ev. modellmärke borttagits, men inget väsentligt ändrats i övrigt. Vener kan ha lagts till.)
- Medium - mycket lite omgjord, tex hårning ("hår" man och svans eller skulpterad), ändrat kön, flyttat ett öra, rynkor tillagda o.dyl. förutom ommålning
- Drastic - här är modellen ytterligare omgjort i form av större flytt av ben, huvud etc. samt andra ombyggnader
Vilken storlek är min modell?
Visa/Dölj SvarFörkortning | Typ | Skala | Mindre än SM | HO | Modelljärnvägsskala | 1:84 |
---|---|---|---|
MM | Micro mini | 1:64 | |
B | Bantam | 1:48 | SM | SM | Stablemate, Chip | 1:32 |
SC | Small Curio | 1:30 | LB | LB | Little Bits, Paddock Pal | 1:24 |
V | Venti | 1:20 | C | C | Curio, Pebbles | 1:16 |
CL | Classic | 1:12 | TR | TR | Traditional och större | 1:9 |
Skala räknas ut från baserat på hur en "riktig" häst eller ponny skulle vara "i verkligheten". Om skalan är 1:9 betyder det att "1 X på modellen är 9 X i verkligheten". T.ex. 1 cm på modellen är 9 cm i verkligenheten. En modell som är 20 cm hög skulle alltså bli 20 * 9 ==> 180 cm hög i verkligheten.
Om man har två modeller som är exakt lika höga, säg 5,5 cm i mankhöjd, och en av dem är en Shire och en av dem är en Gotlandsruss, så behöver man fundera på hur stora de skulle bli "egentligen" för att vara en viss skala.
En Shirehingst ska ha minst 173 cm i mankhöjd, russet omkring 130 cm. Testar man om de är stablemates skulle det vara 65.5 x 32 ==> 176 cm - bra för en shire och för mycket för ett russ. Testar man LB är det 5,5 x 24 => 132 cm - mycket bättre för ett russ. Shiren är alltså en SM, medan Russet är en LB - även om modellerna är exakt lika höga. Det är ingen exakt vetenskap och många modeller är lite otypiska, så då får man gå mot den storlek som ligger närmast gränsvärdena.
Vad är en vintage custom?
Visa/Dölj SvarEn vintage modell är en custom som är senast omgjord för 10 år sedan. Blir modellen uppdaterad/ytterligare omgjord börjar räkningen om från när detta gjorts, d.v.s. en CM som gjordes för 18 år sedan och som för 2 år sedan fick ny man och svans räknas inte som vintage. Vintage delas in i 2 grupper:
Vad är skillnaden mellan Decorators och Fantasy?
Visa/Dölj SvarVi försöker sätta en gräns någonstans mellan "orealistisk färg för en levande fantasyhäst" och en "Realistisk färg för en levande fantasyhäst". Om enhörningar hade varit riktiga, är det realistiskt att tro att en enhörning skulle kunna vara född i den här färgen? En enhörning kan vara i princip vilken färg som helst - men även en klassiskt "snövit" enhörning behöver ha t.ex. ögon som inte också är precis snövita. En snövit enhörning som verkligen är precis snövit över hela sig - inklusive ögon, öron, mule, man, hovar, etc., den känns inte "realistiskt levande fantasy" - den är mer en bildstod och därmed mer decorator än en "levande enhörning".
"Mönstrade" hästar är svårt - hur realistiskt är det att en levande fantasyhästras skulle födas med prydligt färgade rosor över hela kroppen eller en scen som föreställer tjurfäktning på sidan, även om de i övrigt har ögon och hovar och dylikt? Likaså hästar som är halvt genomskinliga.
Man kan se detta på olika sett, men vårt mål är ju att ha en indelning som 1) verkar vettig och 2) gör att två exakt likadana modeller hamnar i samma klass.
Hur klassificeras 3D printade modeller?
Visa/Dölj Svar3D printade modeller kan vara resins, bendables eller hårdplast (eller till och med tenn eller annat), beroende på vilket material som används vid printandet. Vi gör normalt inte skillnad mellan dessa vad gäller hobbyproducerade modeller. I undantagsfall skulle vi kunna använda detta som en indelningsprincip vid klassdelning, men vi försöker där hålla liknande hästar i samma klass. Hobbyproducerade plasthästar räknas ej heller som OF, då de ej är fabriksmålade (se avsnittet för "Vad är Original Finish (OF) och får därmed ej delta i OF-show eller tävla om OF-priser.
UPP
Övrigt
Får man komma bara på lördagen?
Visa/Dölj SvarEndast i undantagsfall. Showen är en tvådagarsshow, vilket vi vill att deltagarna respekterar. Om någon absolut, absolut inte kan komma på söndagen måste denne ange detta vid anmälan, med skäl varför - vi förbehåller oss rätt att neka deltagande om vi inte tycker skälet är rimligt. Den enda showen vi helt garanterar körs på lördagen är öppna utställningen. Efter att alla anmält kan vi sedan göra en uppskattning på hur vi kan göra showfördelningen och meddela detta - skulle vi ha gett klartecken att en show kan köras på lördagen och omständigheter gör att den ändå måste hållas på söndag betalar vi tillbaka den showanmälan.
Vet vi att en show är av särskilt vikt för en person gör vi vårt bästa, men vi har bara en viss tidsrymd att spela med - utställningen är en tvådagarsshow och alla showerna hinns helt enkelt inte med på lördagen. Vi vill inte stressa och göra det mindre roligt för övriga utställare. Vi behöver också domare även på söndagen. Om någon inte meddelar att de inte tänker kommer på söndagen och sedan inte kommer på söndagen betalar vi inte tillbaka avgifter och vi kan komma att neka personen att anmäla senare år. Vi har dock en fast sluttid på söndagen som vi måste hålla, vilket vi hoppas underlättar för allas planering.
Om liveshowen blir inställd ...
Visa/Dölj SvarOm arrangörerna tvingas ställa in liveshowen p.g.a. något som ligger utanför arrangörernas kontroll så kommer detta att meddelas så fort som möjligt. Eventuellt betalda anmälningsavgifter kommer att betalas tillbaka (eller kan räknas till godo för nästkommande utställning), men arrangörerna kan inte ersätta t.ex. tågbiljetter, flygbiljetter och hotellkostnader. Dylika anledningar kan exempelvis vara att allmännt resförbud råder, att arrangörerna (eller närstående) blir allvarligt sjuka eller att arrangörerna anser att smittrisk råder.
Har ni några bra-att-ha-länkar för åkning/boende i Stockholm?
Visa/Dölj SvarEtt litet antal sängplatser kan finnas - först till kvarn får först mala. Ett tips är att ange detta redan vid personanmälan.
Här har vi sammanställt ett antal länkar som är bra att ha för boende och åkande i Stockholm. OBS - vi har inte bott på dessa vandrarhem och hotell, så vi kan inte säga hur BRA de är. Men det är ett urval, i alla fall. Många fler kan hittas på t.ex. Eniro. Har du förslag på fler saker vi kan lägga till, så skicka gärna in!
Åkande:
Stockholms Lokaltrafik
Vandrarhem/Camping:
Skanstulls Vandrarhem
Mosebacke hostel
Flottsbro Camping
Hotell:
Hotel J Nacka Strand
Quality Hotel Nacka
Elite Hotel Marina Tower
Grand Hotel Saltsjöbaden
Raddison Hotel Hammarby Sjöstad
Victory Hotel
Lady Hamilton Hotel
Lord Nelson Hotel
Hur ska man uppföra sig på utställningen?
Visa/Dölj SvarHär har vi sammanställt information om förhållningsregler. Fråga om du är osäker!
Vad ska jag göra om något går fel under utställningen?
Visa/Dölj SvarKontakta genast arrangörerna. Tillsammans så löser vi (förhoppningsvis) det oförutsedda på bästa sätt. Allt går inte att fixa, tyvärr, men många saker kan hanteras om vi bara blir uppmärksammade på det i tid. Efter klassen/utställningen är det ofta för sent.
Sen måste alla utställare förstå att arrangörerna är inte proffs. Vi gör det här för att det är roligt. Vi gör absolut så gott vi kan och vi anstränger oss jättemycket för att det ska bli så bra som möjligt. Händer det något beklagar vi det och försöker kompensera. Men vi är bara människor och vi kan göra fel. Det måste deltagarna acceptera, så är det bara.
UPP