Välkommen

Vattenshowen har något för alla. Showen är centrerad kring en "öppen" halter-show, men med rikligt antal kringshower: större shower för Animal Artistry, Eberl, Fantasy, Performance, Bendables och Färger, men även ett stort antal mindre specialshower för OF, Breakables, Simple Custom, Drastic Custom, Vintage Custom, Resin Custom, Micro Mini, Egenomgjorda och mycket mera. Showen har hållits årligen sedan 1995 och är en av Sveriges mest regelbundna liveshower och en av höjdpunkterna på svenska showåret.

Showen är en tvådagarslive som hålls i Stockholm, vanligen under en av de första helgerna i Augusti. Arrangörer är Anne-Li Mell och Therese Wolmer. Det finns alltid dignande prisbord, till salu-bord och lotteri där alla deltagarna får med sig något hem. Lunch beställs vanligen från närbelägen pizzeria och äts gemensam (kök finns om man tar med egen); stannar man till sent på lördagen bjuder Anne-Lis mamma på lättare måltid. Övernattningsplatser kan vanligen arrangeras och det finns även möjlighet att titta närmare på en av Sveriges största modellhästsamlingar.

Vinnare 2017


Här kan du se vinnarna från Vattenshowen 2017.


BIS
BIS: AR Belleamie
BIS RESERV
BIS RESERV: Mån Ravn
BIS-NOVIS
BIS-NOVIS: Hot Scott

Fullständiga resultat hittas här.Vattenshowen Historik

1991-1999 hölls Stockholms Vattenfestival i Stockholm, en folkfest som kulminerade i VattenMästerskap i Fyrverkerier. När Anne-Li Mell ville ha en egen liveshow mot slutet av sommaren 1995 kändes det naturligt att haka på. Vattenfestivalsliveshowen var född. Vissa år åkte showdeltagarna till och med ut i Purpurordens båt för att ligga på vattnet under fyrverkerierna och beundra.

Tjugo år senare har showen utvecklats till en av Sverige stadigaste liveshower, med dignande prisbord och stark organisation. 2001 ställde Therese Wolmer ut första gången på showen - och 2013, när det hela började bli lite för mycket för Anne-Li, tog Therese steget vidare till medarrangör.

Trots att det aldrig blev en officell namnändring lystrar showen idag till Vattenshowen.

Som minst har showen nog haft 4 utställare, som flest över tjugo (och Svenska Modellhästföreningen hade då bara knappa 50 medlemmar totalt). Numera är deltagarantalet begränsat till 14. Showare från USA, Finland och Norge har deltagit.

Under årens lopp har showen hållits på olika platser i Stockholm, inklusive förnäma Sturegallerian, men hemaddress är vanligast Fiskarhöjdens Kvartersgård i Fisksätra utanför Stockholm.

Showen har ofta testat på nyheter inom modellhästshowandet i Sverige och introducerat flera ändringar som numera är standard. En nyhet som showen kan stoltsera med är Sveriges första (och hittills enda) liveshow SRs - Rana & Yamm - och kanske det blir fler i framtiden.

Vattenshowens Special Runs


Kort info om Rana - Sveriges första Show Special run

Namnet har modellen passande nog fått efter havsdjupens gudinna "Ran" i nordisk mytologi. Hon är maka till jätten Ägir, och har nio döttrar - vilka har fått namnge vissa typer av vågor. Ran fångar in drunknande personer med sitt stora nät och håller dem sen i sina stora salar på havets botten. Tillägget med "a" på slutet gjordes för att få namnet mer feminint.

Rana gjordes inför Vattenshowen 2014 och kunde endast köpas av utställare på Vattenshowen med begränsningen en per utställare.
Vattenshowens Rana SR 2014

Om Modellen

Rana är en Pulling Drafter, gjord i Earthenware av Animal Artistry, England och modellen är en SR (Special Run) med 25 utgåvor exklusivt för Vattenshowen. Tio av modellerna behölls av Animal Artistry vilket lämnade femton modeller tillgängliga för utställare. En av dessa femton modeller donerades till Riks 2014 till förmån för SMHF. Rana skiljer sig dessutom lite från övriga av samma modell då hon har något längre svans. På hennes bas finns även den svenska flaggan. Ett par testfärger gjordes innan den slutgiltiga bruna med pangare blev den färg som användes.

Kort info om Yamm - Sveriges andra Show Special run

Namnet kommer från en havsgud i den syrisk-fenicisk religionen. Yamm bodde i ett palats i havets djup och härskade över havet och floderna. Han representerade havets kraft, otämjd och rasande, härskande även över stormarna och olyckorna dessa stormar orsakar.

Vattenshowens Yamm gjordes inför Vattenshowen 2016 och kunde endast köpas av utställare på Vattenshowen med begränsningen en per utställare.
Vattenshowens Yamm SR 2016

Om Modellen

Yamm är en Rearing Arabian, modellen är liksom Vattenshowens Rana gjord i Earthenware, dvs "lergods", en typ av keramik som eldas vid låga temperaturer och är något mer porös än stengods och porslin. Hos Animal Artistry består lerblandningen för Earthenware modeller av fyra olika komponenter för att göra den slutgiltiga modellen så detaljerad och en så bra bas att måla på som möjligt.


Skulptör:

Donna Chaney, Animal Artistry